JOHN SMITH – HUMMINGBIRD

Kijk en luister vooreerst maar even naar de op bijgevoegde video live gebrachte vertolking van de albumtiteltrack “Hummingbird” door de Britse folkzanger en songschrijver John Smith uit Liverpool. Het zal u snel duidelijk worden waarom wij helemaal weg zijn van het werk van deze beloftevolle artiest die zijn mosterd overduidelijk heeft gehaald bij andere Britse folkies als Richard Thompson en John Martyn.

Zijn ‘fingerpicking’ gitaarspel op het akoestische snareninstrument heeft ook een blijvende indruk bij ons nagelaten en daar kunt u eveneens blijven van genieten tijdens het beluisteren van de overige negen tracks op dit door de Engelse muzikant en songschrijver Sam Lakeman geproduceerde album. De door John Smith zeer respectvol gearrangeerde traditionals “Lowlands Of Holland”, “Hares On The Mountain”, “Lord Franklin”, het enkel met akoestische gitaar gebrachte “Master Kilby”, “Willy Moore” en de in duet met Cara Dillon gebrachte slotsong “Unquiet Grave” kunnen als representatief werk voor dit album worden vernoemd.

Maar ook zijn eigen composities zijn zeker het intensief beluisteren waard. De albumtiteltrack is één van die zelfgeschreven songs, net als het door vioolklanken overheerste “Boudica” en “Axe Mountain”. De enige echte coversong op “Hummingbird” is het nummer “The Time Has Come” uit de gelijknamige plaat van folkzangeres Anne Briggs uit 1971, een nummer dat in 1968 al werd opgenomen door de folkgroep ‘Pentangle’ voor hun album “Sweet Child”.

De instrumentatie bij al deze songs werd bewust zeer sober en subtiel gehouden. John Smith speelt zelf op akoestische gitaar en op piano, terwijl hier en daar de fiddle van John McCusker te horen is en Ben Nicholls haast onmerkbaar wat klanken op basgitaar toevoegt. Sam Lakeman’s zingende echtgenote Cara Dillon zorgt bij enkele tracks voor wat extra vrouwelijke vocale support.

De stem van John Smith heeft zo’n schurend randje waardoor ze soms lijkt op die van Ray Lamontagne, maar deze Britse singer-songwriter heeft intussen met zijn zes uitgebrachte soloplaten in een periode van elf jaar al meer dan bewezen dat hij zijn eigen plaats in de hedendaagse wereld van de folkmuziek heeft verdiend. “Hummingbird” is de opvolger van het in 2017 verschenen album “Headlong” en we hopen met hem dat het de definitieve doorbraak voor John Smith als performer van beklijvende folksongs mag inluiden. U kunt hem in de volgende weken alvast ‘live on stage’ gaan meemaken tijdens zes concerten in onze contreien. Zeker doen!!!

(valsam)

21 november 2018: 30CC, Leuven, BE
22 november 2018: De Schakel, Waregem, BE
23 november 2018: CC Ter Vesten,Beveren, BE
24 november 2018: CC Stroming, Evergem, BE
29 november 2018: Cultuur Centrum, Leopoldsburg, BE
28 februari 2019: Vondelkerk, Amsterdam, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Commoner Records
Distr.: Thirty Tigers

video